L’extinció des de Felanitx

En el text “Poesia i cognició”, publicat a Àrtics el 1988, Bauçà explica com, carregat de dubtes i interrogants, havia tornat al “territori nadívol” (a Felanitx, doncs, on es va instal·lar per aquella època). Allà, gràcies a “la solitud, virginitat i transparència del lloc”, i gràcies a la “impesantor” produïda pel fet que la seua comunitat no forma part de la Història, va arribar a les conclusions que esbossa tot seguit:

nosaltres, és a dir, la natura pensant-se a si mateixa, i també la vida, eren (sic) uns desviaments fortuïts i momentanis, i, destinats a ser reabsorbits

D’aquest desviament deriva la “malenconia que causa el sentiment de la natura”; Bauçà en preveu la fi pròxima, i constata:

aquest conflicte, aquest episodi natural que hem estat i la promesa de la seva resolució [que ha indicat abans que no és altra que l’extinció] era precisament allò que la poesia ha dit, i que la formulació d’això era el que és únicament i exclusivament poesia.

La poesia, doncs, no és una art, ni una eloqüència, “li és impossible d’afalagar imprecisions i terboleses” (i aquí, el to ens recorda una cosa: Bauçà és potser l’únic escriptor que ha estat capaç de foixejar d’una manera convincent); “arrenca de no res, opera amb no res i no serveix per a no res” (sic). És un “instrument cognoscitiu”, una forma de percepció que, alhora que permet copsar certes coses (principalment la “tensió central de la matèria”), impedeix percebre’n d’altres; aquí presagia el que serà la seua definició del poeta a El canvi, la d’aquell que mira d’una manera diferent als demés.

Al poeta, conclou Bauçà, li cal travessar dos paratges: la Divinitat i “el poblament o agrupament en què apareix inscrit”. La primera l’ha de considerar inexistent.

Respecte al poblament immediat, és suficient d’evitar de respondre als afalacs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: