Mirar les coses de totes bandes

No sé si vostès han seguit el colobrot de la Universitat de Granada. De totes maneres, sense ànim de pendre partit en una cosa que jo, pobre de mi, no sé jutjar, vegin una perspectiva diferent de la més publicitada, aquí, aquí, aquí, aquí, o aquí.

Realment, si sabéssim tot el que circula pels despatxos acadèmics, educant els savis de demà…

P.S. del 8 de maig del 2009 – He estat repassant el tema. Afegim-hi un enllaç més. I, sobre aquest enllaç, un eco. I, diguem-ho clar: ço que veig crec, e del pus no cur, però tanmateix la carta dels alumnes de Fortes em sembla, a primera vista, molt enraonada. Si hom fa un mínim esforç per llegir-la, és clar. Per contra, en la reacció del senyor Duarte hi veig aquella mena de por a la teoria que amaga les urpes sota una falsa modèstia (“El que acabo de citar no sé si és teoria…”; aquí, a banda de la modèstia, s’hi amaga una contradicció: si no sap què és, com pot parlar-ne? sobretot si a continuació ens diu què és) per tot seguit atacar: “terreny pantanós (…). Pur pantà. Taxonomia vàcua. Aigües fecals”. I amb això ho dóna per demostrat.

Baixem més avall, als comentaris. Allà hi ha alguna explicació més sobre el problema (el dels alumnes de Fortes, s’entén; tot i que cap dels comentaristes no té manies d’extrapolar les qualitats del discurs dels alumnes de Fortes al propi Fortes), però no esperin meravelles: “Ni he llegit les coses professorals de cap dels professors, ni penso llegir-les: No m’interessen per a res!… Duc un munt d’anys fent crítica literària jo mateix. I a la vista salten les diferències”. Qui escriu, en principi, és Juan Pedro Quiñonero (si no m’he perdut amb l’enllaç), persona de qui, sincerament, no m’esperava una atzagaiada així. Perquè, és a dir: ni es llegeix ni es llegirà una sèrie de llibres (tornem-hi, per tant, amb una variant del “jo no sóc un expert però trobo que…”), però considera que “a la vista” (una lectura en diagonal?) “salten les diferències”. Entre els llibres que no ha llegit i la crítica que ell mateix fa. I en això segurament li donaria la raó, a condició que no m’ho digués ell.

Eduardo Laporte, per la seua banda, considera que Fortes és un “impresentable iluminadetis comunistoide trasnochado, que ve molinos capitalistas en cada esquina”, un “persojane (sic) desquiciado”, mentre Eduardo Lillo opina que el llenguatge dels estudiants és “leninista a más no poder”. Tal com avisa Ana Vera (i admet, al capdavall, Duarte, diguem-ho tot, però amb la boca petita, tornant sobre les “escolásticas trasnochadas”, dogmàtiques i maniquees, i tot establint una curiosa compartimentació entre el que es pot dir en un blog i el que es pot dir en una revista acadèmica), són tot plegat arguments contra l’home (just quan els estudiants avisen que Fortes no parlava sobre la ideologia de Lorca, sinó sobre la ideologia i la recepció dels seus textos) i, pel que fa al leninisme, no sé com dir-ne… ¿estereotips de la dreta que no s’ho sap? (curiosament: si xafardegen pels comentaris de la notícia del País, veuran que també n’hi ha un que diu que García Montero és “comunista”).

Insisteixo, ço que veig crec… Com Quiñonero, em veig incapaç de prendre partit per Fortes o per García Montero (i a més, a qui li importa què en pensi jo?); sobretot quan ja hi ha un jutge implicat en el tema i la gent es passa el dia desitjant la independència judicial. Podria no estar d’acord, tampoc, amb la tesi sobre Lorca; no en tinc ni idea, realment no ho sé. Però, si el García Montero realment tenia un problema, va trobar uns defensors…

3 Respostes to “Mirar les coses de totes bandes”

  1. meremeuadelmeucor, quin espectacle! :O

  2. palumbuscolumbus Says:

    sí, ¿’tat? i, certament, és tot un posellalidiuteodiovetenpasdeunavés…

  3. ha! ha! ha! ha! ara recordo lo poema! es exactament igual!!!!! 😀

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: