La biblioteca de Manolo Ripollés

Són llibres, o només els seus lloms, exposats a la paret, tots junts.  Lloms desfets, bruts, desgastats, rovellats (una mirada atenta pot descobrir que en realitat són trossos de planxa, fustes, canyissos). Només els lloms, un baix relleu de lloms de llibres que mai no llegirem. Una biblioteca que atueix per la seua acumulació, pel seu hermetisme; alguns ostenten títols pedants: “Summa astrologie”, “Liber Apocalipsis”, “De signatura rerum”, “Plutarcus”. S’endevina que són llibres pertanyents a una tradició important; llibres d’un laboratori d’alquimista. De quan la ciència encara no s’havia separat de les humanitats.

El llibre tancat significa sempre el poder; són els volums dels despatxos dels advocats i els metges, llibres que ells mai no obriran, llibres potser buits. Per això aquests no tenen relleu. És només quan l’obres que el llibre perd el seu caracter ominós; agafes el poder, te n’apropies. L’agafes individualment; perque la pròpia acumulació de llibres espanta. La biblioteca, l’atapeïment de grossos volums antics, fràgils però pesants, atueix. D’un en un, però, pots aspirar a dominar-los, o a ser dominat per ells.

Aquí, però, se’ns mostra la seva acumulació. Encara diria més: és en l’acumulació mateixa que descansa l’efecte de les obres, en els ritmes verticals, determinats pel gruix dels llibres, en els jocs de tonalitats (la grisor de “Llenguatges ocults”, el cru d'”Espais ascètics”, la negror d'”Absència de text”). Una acumulació de llibres hermètics que és, repetim-ho, una imatge del poder, d’allò que ha estat i encara és el poder al llarg de segles: un coneixement exclusiu, excloent, mitjançant la qual dominar els altres. Però hi ha la deterioració palpable, la pàtina, la tradició grecollatina convocada pels noms; és un poder pretèrit que se’ns mostra erosionat. Perquè la xarxa de connotacions inclou la banda entranyable d’aquesta tradició: que només calia obrir un llibre per alliberar-se. I ara mateix, això, potser ja no va així.

2 Respostes per a “La biblioteca de Manolo Ripollés”

 1. Anònima Says:

  Ho dius perquè tu has obert molts d’aquest llibres i et sembla que encara no has aconseguit cap poder?

 2. palumbuscolumbus Says:

  mmmm, com li ho diria? no. no ben bé. em referia a que la informació ja no passa necessàriament pels llibres. que la cultura llibresca ha perdut el seu lloc central.
  respecte a si he aconseguit poder: no és que em sembli que no he aconseguit poder, és que no en tinc cap ni un. naturalment, si ara li digués que tampoc no en vull, vostè podria respondre: “ya, eso se lo dirás a todas”. per tant, em tocarà quedar-me al meu raconet pensant “no, no en vull”, mentre vostè segueix pensant el que li doni la gana. si li digués que sé molt bé per a aconseguir poder el que cal és fer-se banquer (no pas escriptor, ni tan sols polític), potser vostè em sortiria amb les elucubracions de certa gent que creu en això del “poder literari”. si li digués que quan vaig a veure una exposició miro els quadres en lloc de mirar-me a mi mateix potser tampoc resultaria creïble, per tant si li digués que jo aquí parlava de quadres (o d’escultures; la veritat és que són objectes una mica ambigus) i no de les meues aspiracions reals o virtuals, vostè podria respondre “sí, ja, ja…”. què hi farem, no?
  però en fi, una abraçada! 🙂
  p.c.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: