L’ordre just

De jovenet em van regalar una edició de Madame Bovary, la d’Alianza, amb un pròleg entusiàstic de Mario Vargas Llosa i un curiós apèndix que incloia les cartes de Flaubert a Louise Colet. Un text que constitueix un bon avís: Gustave s’hi queixa amargament de les penalitats que travessa per escriure el seu llibre sobre no-res, la dificultat de véncer el fàstic que li provoquen els personatges de província que l’habiten, i sobretot dels problemes per a decidir quina paraula posar, on marcar una coma o un punt, com enllaçar les diferents peces del conjunt.

Temps després, James Joyce estava escrivint Ulysses (cito l’anècdota de memòria; ja em dispensaran si m’hi perdo). Li va comentar a un amic que portava dues setmanes de feina infernal.

“Hauràs avançat molt, no?”

“No! Només he fet dues línies!”

“Ahhhh… estaves cercant le mot juste!”

“Oh, no, les paraules les tenia; el problema era en quin ordre posar-les”

6 Respostes per a “L’ordre just”

 1. Crec que una bona novel·la ha de ser poètica, en el sentit que entenem la poesia. Aquí rau la dificultat de fer bones novel·les: la necessitat de mantenir la tensió poètica durant pàgines i pàgines. Molt pocs ho aconsegueixen. J. F. Mira, Nabokov, Miquel Àngel Riera…

 2. palumbuscolumbus Says:

  Ui, entendreu que jo, que potser no sóc escriptor però duc una mena de plantejament vital en via cap a ser-ho, m’espanti davant el sintagma “la novel·la he de ser X”, per molt que especifiqueu que és la vostra creença. Sobretot parlant de la novel·la, que sempre ha estat aquella franja de text que hi ha entre la portada i la contracoberta. Podria estar-hi d’acord, però, tot i que jo penso més aviat en Blai Bonet, o en Clarice Lispector. Però no del tot d’acord perquè, ah, ¿i Gombrowicz? ¿i Raymond Chandler? ¿i Céline?
  De totes maneres tot això seria molt tocaboires si no aclariu una cosa: ¿en quin sentit l’enteneu, vós, la poesia?
  Una abraçada,
  j.t.

 3. Entenc la poesia ha partir del binomi “veritat i bellesa”. Això és molt simple i molt difícil a l’hora. Potser no hauria d’haver parlat de novel·la sinó de literatura, però això, a segons quines hores del matí, és disculpable. Hi ha assajos summament poètics i poemes que fan basarda.
  A partir d’aquí, que cadascú escrigui i llegeixi el que vulgui.
  D’altra banda, entenc que et regiri això de “la novel·la (o la literatura) ha de ser”. Però pensa que cada escriptor parteix d’una concepció literària i, per tant, del que hom entén que hauria de ser la literatura…
  Una abraçada

 4. palumbuscolumbus Says:

  Ah, és una vella discussió… D’altra banda, no he dit que em regirés, he dit que m’espantava. I aviam, ja sé que és una manera de dir, un sentit figurat, etc. Però vaja: l’escriptor escriu la seua obra a partir del que ell entèn que ha de ser una obra, certament, ¿però aplicarà el mateix principi a l’obra següent? I sí, ja sé que segurament exigirà el mateix principi a les obres d’altri, però clar… A sobre m’ha pillat vostè llegint una biografia de Mercè Rodoreda on expliquen com és que La Plaça del Diamant no va rebre el Premi Sant Jordi: “Més d’un jurat abominava de la novel·la moderna, però això no impedia al tribunal tenir un criteri decidit sobre com havia de ser: psicològica però de temes emocionants i moguts, realista i amb molt de diàleg; novel·les, en definitiva, com les franceses i angleses que es publicaven en espanyol: Morris West, Harold Robbins, com a molt Somerset Maugham o Pearl S. Buck”. El text és de Mercè Ibarz.
  A mi, vaja, em preocupa més saber com és la literatura. Això, volia dir.
  No cal dir, naturalment, que el disculpo pel que digui a certes hores del matí 🙂
  Una abraçada!
  j.t.

 5. Per sort, nosaltres no hem de jutjar per a cap premi. La literatura, entenc, necessita temps per pair. D’altra banda, està bé que sigui atrevida.
  Quant a la concepció de l’artista, pens que quan un escriptor troba la seva veu que, en un alt percentatge, vindria definida per l’estil, no sol trastocar-la. Llegim i deim: això és d’en Monzó, o d’en Mira o d’en Pla, això és d’en…
  Que passis un bon dia.

 6. palumbuscolumbus Says:

  Jajaja, per sort, per sort 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: